2008.09.29.
08:20

Írta: Onkel Kass

A fránya tulajdoni lap (1.)

Miért érdemes a használt ingatlan eladása előtt magunknak is lekérni egy tulajdoni lapot?

  • Mert a tulajdoni lap határozza meg ingatlanunk jogi helyzetét.
     
  • Mert az idő mindent megszépít. Így előfordulhat, hogy nem minden úgy szerepel használt ingatlanunk fránya papírján, mint ahogyan gondolnánk. A tulajdoini lap azonban pontosan tükrözi eladó ingatlanunk adatait, az eladó ingatlanhoz kapcsolódó jogokat és jogilag jelentős tényeket.

Kellemetlen, ha bizonyos tényekkel az adásvétel napján, az ügyvédi irodában találkozunk elöször. Mi lehet ilyen meglepetés?

Nem abban az utcában van az eladó ingatlan, ahol mi hirdetjük.

  1. Ma már csak elvétve találkozunk Népköztársaság, Lenin, Sztálin, Vöröshadsereg utakkal, terekkel. Eladó ingatlanunk tulajdoni lapján ezeket a változásokat csak a tulajdonos kérelme alapján vezetik át.
     
  2. Egy-egy utca átnevezése átszámozással is járhat.
     
  3. Két bejárata van az eladó háznak, ahol lakunk. Függetlenül attól, hogy mi melyik utcai ajtó felöl közelítjük meg lakásunkat, a tulajdoni lapon a főbejárat utcája szerepel.
     
  4. Új ingatlanoknál akár éveken keresztül mozoghatnak az utcanevek, házszámok.
     
  5. Az ajtók számozása is megváltozott az utóbbi években.

Eltérések akadnak az eladó ingatlan papírforma szerinti és valós méretével.

  1. a galéria alapterülete, a beépített erkély/loggia, a lépcsőházból önkényesen leválasztott rész, a folyosórol lakásunkhoz csatolt (egykor közös) wc, a közös tárolók, azok egy részének kisajátítása, a 190 cm alatti tetőterek, a hozzáépítések (ház esetén), a kiváltott falak, etc. nem számítanak bele az eladó használt ingatlan hivatalos méretébe. Még akkor sem, ha mi mindezt már az előző lakótól örököltük.

    Miért? Mert a bankok kizárólag a hivatalos négyzetméter alapján nyújtanak hitelt. Az eltérés pedig lehet akkor, hogy a vevő elesik a hiteltől.

Megváltoztattuk nevünket.

  1. Férjhez mentünk, elváltunk, magyarosítottuk vagy egyszerűen csak megváltoztattuk nevünket. Ezen adatok átvezetését azonban nem kértük a területileg illetékes földhivatalnál.

Nem törölt bejegyzés akad használt ingatlanunk tulajdoni lapján.

  1. Pl. Egy régen kifizetett hitel jelzálog-bejegyzését, szolgalmi jogot, etc. még nem törölte a FH
     
  2. Végrehajtás alatt áll az eladó ingatlan (pl. osztatlan közös tulajdon esetén)

Már nem is a miénk az eladó ingatlan. Hogyan lehetséges ez? Erre is kitérünk, hamarosan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznaltingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr39686622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása