2010.08.17.
19:57

Írta: Onkel Kass

Ingatlanvásárlók gyorslistája

A „lakásvásárlási kisokossal" többször találkozhattunk már az Interneten, illetve különböző hírlevelekben. A legtöbb felsorolás azonos pontokra épül:

  1. Ismerjük meg azt a környéket, ahol használt vagy új ingatlant kívánunk vásárolni.
  2. gondoljuk át, milyen pénzügyi háttérrel rendelkezünk, milyen árat tudunk megfizetni ingatlanvásárlás estén.
  3. mennyire felel meg a a megvásárolni kívánt eladó ház, lakás, nyaraló, stb.  kényelme, elrendezése az elképzeléseinknek. Hasonlítsuk össze mindezt a korábban megtekintett ingatlanokkal, vagy akár saját otthonunkkal.
  4. Keressük meg az eladó ingatlan hibáit.

Miért van szüksége Önnek is egy ilyen kisokos listára? Lehetséges lakásvásárlóként nem számít, mennyi használt vagy új ingatlan vásárlásán vagyunk túl, hiszen könnyen átugorhatunk lépéseket az ingatlanvásárlás fontos sorából. Jeanette Fisher Home Staging szakértő listája segítheti az ingatlanextra, ingatlanértékesítési portál olvasóit, hogy ne kövessék el ezen hibákat.

Ki Jeanette Fisher? A hölgy Home Staging szakértő, s az Internet  segítségével lakásvásárlók ezreinek tanítja az Államokban, hogyan szerezhetik meg  álomotthonaikat, hogyan feleljenek meg a hitelezői követelményeknek, s hogyan őrizzék meg az ingatlan értékét. Fisher szerint érdemes a következőkre is figyelni:

  • Soha ne tegyünk felelőtlen lépést, ha ingatlant vásárolunk! Vannak, akik pár soros ingatlan-apróhirdetésből választanak ingatlant, és akár vakon  letétbe is helyezik pénzüket.  Ön ugye nem követné el ezt a hibát?

Az ingatlanextra, ingatlanértékesítési portálon a lakásvásárlási tippek, tanácsok mellett az apróhirdetések részletes adatlapjain megtalálja a környék és a szomszédság bemutatását, és bővített képgalériát. Emellett a hirdetések számos olyan információt tartalmazhatnak, mely megerősítheti érdeklődésünket.

  • Ne feledjük a kiutat! Legyen visszalépési lehetőségünk a lakásvásárlási megállapodástól mindaddig, amíg nem kapunk legalább részben ellenőrzést az eladó ingatlan felett.
     
  • Látnunk kell azt a tartományt, ahol mozoghatunk, amilyen eladó ingatlanokból választhatunk. S ennek tudatosodnia is kell bennünk. Ezért nézzünk alaposan körbe az ingatlanpiacon. Hasonlítsuk össze a környékbeli házakat, az eladó ingatlanok árait, az elérhető szolgáltatásokat, a közlekedési lehetőségeket, a demográfiai jellemzőket. Vagyis bátran térképezzük fel az eladó ingatlan előnyeit és hibáit, a környéket és a szomszédságot egyaránt.  
     
  • A jelenlegi krízis tapasztalatait felhasználva lássuk be, érdemes saját helyzetünkkel és a gazdaság kilátásaival is tisztában lennünk.  Vizsgáljuk meg a finanszírozási feltételeket. Mielőtt ingatlankeresésbe fognánk, beszéljünk bankunkkal, pénzügyi tanácsadónkkal az anyagi lehetőségeinkről.  Elképzeléseink tükrében tudnunk kell, hogy ingatlanvásárlás estén milyen mértékű jelzáloghitelre, személy kölcsönre, áthidaló megoldásra vagyunk jogosultak. Ismernünk kell megtakarításaink valós mértékét. Tudnunk kell, milyen összegeket kell majd havonta félretennünk s ez milyen anyagi terhet jelent családunknak az ingatlanvásárlás.
     
  • Kérdezzük ügyvédünket! Érdemes tisztában lenni az ingatlan és az adás-vétel törvényi hátterével, mivel az ingatlanértékesítés kapcsán a legtöbben csak félinformációkkal rendelkeznek, vagy az eladás érdekében csak részinformációkat osztanak meg velünk. Az ingatlanügynök és az eladó célja is a mielőbbi ingatlanértékesítés. Így végül nagy árat fizethetünk a nem rendezett tulajdonviszonyok, vagy bejegyzett jogok miatt is. A helyi szokásokat figyelembe vehetjük, de azok nem helyettesítik a törvényben leírtakat.
     
  • Ne az utolsó, vagy azutáni pillanatban nyújtsuk be a vásárlást érintő elképzeléseinket, dokumentumokat az eladónak, illetve a bonyolító ügyvédnek. Ez nem csak megdrágíthatja (pl. az ügyvédi) költségeket, hanem akár ellehetetlenitheti, meghiúsíthatja az ingatlanvásárlást is. Fontos, hogy olvassuk, és ne csak szkeneljük, ingatlan-adásvétel előtt vagy annak során megismert dokumentumokat. Fontos kitételeket, feltételeket és korlátozásokat rejthetnek a sorok (pl. a helyi építési rendelet). Ellenőriztessük az összes szerződést (adásvételi, hitel, etc). Győződjünk meg arról, hogy a hitelajánlatokban, jelzáloghitel-dokumentumokon valóban megegyeznek a kamatoknak és díjak a nekünk ígértekkel 

     
  • Ha társasházban veszünk lakást, ismerjük meg, milyen kötelezettségeket ró ez ránk. Természetesen ismerünk kell jogainkat és lehetőségeinket is.Érdemes felkészülni, ha nem akar némi extra számlát begyűjteni. 
     
     
  • Győződjünk meg arról, hogy a korábbi tulajdonos időre költözik ki az ingatlanból. S mi a megállapodás szerinti időben költözhetünk be, a megállapodásnak megfelelő állapotú ingatlanba. Nincsenek újabb sérülések, nem kerültek elő újabb hibák, problémák a megállapodás és a költözés közötti időszakban.


Ha ingatlant vásárolunk, legyünk mindig nagyon körültekintőek. Lakásvásárlásnak egy jó élménynek kell lennie, nem vesszőfutásnak. Keressük a számunkra leginkább megfelelő eladó ingatlant, így lehetünk hosszú időn át boldogok az új otthonunkban, ebben segíthet Önnek is az ingatlanextra, ingatlanértkesítési portál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznaltingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr632228756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása