2008.09.12.
07:40

Írta: Onkel Kass

Mennyi az annyi négyzetméterben?

Egy barátom néhány éve meghívott magukhoz, hogy nézzem meg a várban vett kétszintes lakásukat. Az alsó szinten ketten az édesanyjával laknak, a tetőtérben pedig a hugica.

A beköltözés más formában nem is lett volna megvalósítható. A tetőtér alapterülete jóval nagyobb volt, mint a lakásé. Azonban míg az utóbbi L alakban fonódott a liftaknára, addig az a tetőtér közepét foglalta el. Így a felső szinten gyakorlatilag 1-1,3 méternél magasabb pont nem akadt. Talán csak a sarkokban. Ami egy felnőtt embernek kényelmetlen hajolgatás és bujkálás volt, az egy 6 éves kislánynak ideális zug lehetett

Miért mondom el ezt Önnek? Ha nem akarjuk rögtön elveszíteni potenciális vásárlóinkat, amikor belépnek az ajtón, nem árt felkészíteni őket arra, mit és miért úgy írtuk a hirdetésünkben.

Mire gondolok?

VI. kerületben hirdettek egy 28 nm-es lakást, melyben további egy szoba kialakítható. Az ár kellemes, s kíváncsi is voltam, hogyan lehet még egy szobát hozzácsapni a lakáshoz. Hát nézzük meg, mi lehet benne a trükk.

A hivatalos alapterület pont fele annak, mint amit hirdettek. Igaz, az egész lakás galériázott volt. Így jött ki a közel 30 nm. A tulajdonos szerint a 6 méter feletti belmagasságnak köszönhetően még egy galériaszinttel növelhető a "szobák" száma.

Mi ezzel a gond?

Ha hitelt szeretnénk felvenni, akár használt ingatlan vásárláshoz, akár egyéb célra, a bank a hivatalos, tulajdoni lapon szereplő négyzetmétert veszi alapul. 15 nm-t. József Attilát idézve: "...gondoljátok meg proletárok..."

Kérdés, mi az, ami  beleszámít a használt ingatlan hasznos alapterületébe:

  1. Az ingatlan belső falsíkokkal határolt alapterülete.
  2. Tetőtérben az 190 centiméter belmagasság feletti terület

Nem számít bele a használt ingatlan hasznos alapterületébe:

  1. a galéria
  2. az 1,9 méter alatti részek
  3. az "elcsatolt" részek
    (ilyen lehet az évekkel ezelőtt, folyosón álló közés wc "privatizálása", a folyosón álló utolsó lakások folyosóból magánosított része, egyes kiszögelések, zugok használtingatlanhoz "csatolása", házaknál a nem hivatalos bővítések, módoítások.)

Ami kérdéses:

Erkély, terasz, loggia. Vannak útmutatások, melyek szerint a loggia fele, terasz harmada beleszámít a használt ingatlan hasznos alapterületébe. Azonban a törvényi előírások sem egyértelműen fogalmazzák meg ezt a kérdést. Pontosabban több rendelet egymásnak ellentmondóan számítja ki az ingatlan hasznos alapterületét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznaltingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr46659765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása