2008.11.03.
15:50

Írta: Onkel Kass

Kinek a válság, kinek a papné...

Az eltelt hetekben minden médium a válságról szólt. Ma pedig azt harsogta a rádió, hogy az ingatlanszakmának, közöttük a közvetítőknek, befellegzett.

Hihetetlen, hogy az építőipar, mint a hazai gazdaság egyik húzó ága holnapra a rolót "húzza le".  Hihetetlen. Nem is igaz. Csupán átrendeződnek bizonyos értékek.

Változnak, leginkább csökkenek az ingatlanárak.

  • Mert 500.000-1.000.000 Ft-tal magasabb ár a 20 éves törlesztési idő havi részleteiben alig jelentett pár forint eltérést. Így picivel a reális ár fölé lőtt ingatlanokat is megvettük. Most viszont a bankok jobban megszűrik a leendő adósokat. Kevesebben mennek át a rostán. S nem is szeretnénk többet fizetni, bízva a jobb piaci körülményekben.
     
  • 0% önerővel már nem lehet ingatlant vásárolni. Így nem lesz akkora kereslet. Nem akar majd mindenki használt ingatlant venni. Nem is tud.

 Változik, bővül a választék

  • A legtöbben továbbra is ingatlanirodák segítségével keresnek lakásokat. Ez nem kerül pénzükbe, s kevesebb időt vesz igénybe, mintha maguk böngésznék tucatszámra az ingatlanos oldalakat. Az előszűréseket az irodák elvégzik és csak a megfelelő lakásokat ajánlják ki.
     
  • Ezért egyre többen adják be ingatlanjaikat különböző közvetítőkhöz.

 

 Változik a hitel és a készpénz szerepe

  • 20% önerő nélkül nem igazán tekinthetünk magunkra, mint potenciális adósra, használtingatlan tulajdonosra.
     
  • Minél több készpénzünk van, annál jobb alkupozícióba érezhetjük magunkat.

 

Változik az ügyfélorientáltság is

  • A legtöbb ingatlaniroda igen széles körű, személyre szabott szolgáltatásokat nyújt az utóbbi időben. Most még nagyobb szükség lesz az ügyfelek kézenfogására és végig vezetésére. Ezzel pedig a lakáskeresők nyerhetnek újfent.

Változik az ingatlanirodák, közvetítőtk száma.

  • Eltűnnek azok az irodák, melyek nem tudnak szolgáltatásaikkal, helyismeretükkel, marketingköltségükkel versenyben maradni.
     
  • Megerősödnek a hálózatok.

 

Végezetül egy kis tanúság: Néhány napja egy kereskedelmi bankos ismerősünk elrebegte, 10 millió forint kihelyezett chf alapú hitel esetén 700.000 forintnyi tőkeveszteség érte volna őket, ha helyre áll a korábbihoz közeli svájci frank árfolyam. Nem csoda, ha elsők között függesztették fel az e fajta hitelek kihelyezését.

Szóval higgyék el, ebből a válságból is sokan gazdagodtak. Még azok is, akiket Ön esetleg vesztesnek hitt.

 

 

Változik a készpént és hitel jeletősége.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznaltingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr56747575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása